Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Tanıtım Seminerinin Üçüncü Oturumu Başkent Öğretmenevinde Yapıldı
922
11:12
23.10.2024

Başkanlığımız ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan program çerçevesinde düzenlenen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Tanıtım Seminerinin üçüncü oturumu 16-18 Ekim tarihleri arasında Başkent Öğretmenevinde yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından seminerin açılış konuşmasını yapan Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Abdulkadir ÖZKAN, dinamik yapılar olan eğitim sistemlerinin, oluşan talep ve beklentilere cevap verecek şekilde yönetim tarafından güncellenerek geliştirildiğini; yönetimin eğitim sisteminde öngördüğü değişiklikleri çeşitli parametreler doğrultusunda gerçekleştirdiğini, bu parametreler doğrultusunda eğitim sistemimiz adına da çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü, bunun en güzel örneğinin şüphesiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve bu kapsamda öğretim programlarında yapılan değişiklikler olduğunu beyan etti.

Sayın ÖZKAN,  öğretim programı değişikliklerinin temel amacının, milli ve manevi değerler doğrultusunda kendini gerçekleştirmiş özgün şahsiyetlerden oluşan bir toplum inşa etmek için ahlaklı, erdemli, ülkesine yararlı, kendini milletine adamış, insanlık ve dünya için en iyi olanı yapmayı ideal edinmiş, eleştirel düşünebilen, araştıran, medeniyet tasavvuru olan, girişimci, sorumluluk sahibi, duyarlı ve bilge nesiller yetiştirerek Türkiye Yüzyılının inşasına katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.

Sayın ÖZKAN, eğitimler yoluyla müfettişlerimizin Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin temel yaklaşımını ve ruhunu özümsemesi, yeni öğretim programlarına ve öğretim süreçlerine hâkim olması ve ilerleyen süreçte konuyla ilgili gereken rehberlikte bulunabilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Abdulkadir ÖZKAN' ın konuşmalarının ardından, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Ömer Faruk YELKENCİ,  Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' nin hazırlık sürecine ilişkin bilgi vererek bu süreçte çok yönlü bir çalışma yapıldığını, OECD'nin raporları,  uluslararası alanda yapılan çalışmalar, bilimsel çalışmalar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının raporları ve şûraların bu modelin hazırlığında yol gösterici olduğunun altını çizdi. 

Sosyal-duygusal beceriler ve değerlerin derslerin içinde organik bir şekilde yer almasına gayret edildiğini kaydeden Sayın YELKENCİ, "Bizim programımızın farklı taraflarından biri, bu özgün yapısı. Biz, becerileri bize özgü bir şekilde ele aldık ve yapılandırdık. Bu beceriler üst düzey düşünme becerileri, kavramsal beceriler, alan becerileri, sosyal duygusal öğrenme becerileri, okuryazarlık becerileri gibi beceri çerçeveleri. Bu becerileri biz diğer ülkelerin kullandığı gibi kullanmayı tercih etmedik. Burada kendi sosyolojik yapımızı da dikkate alarak ve ileride en çok ihtiyacımız olacak becerileri düşünerek ele aldık." beyanında bulundu.

Sayın YELKENCİ, "Türkiye'de ilk defa okul öncesinden 12'nci sınıfa kadar bir program yapıldı. Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler alanları hem okul öncesinde hem de 12. sınıfta işlendi." ifadesini kullandı. Yeni programın dikey ve yatay bütünlükle yapılandırıldığını aktaran Sayın YELKENCİ, "Eğer bir konuyu fen bilimlerinde ele alıyorsanız Türkçe dersinde de konular onu destekleyici şekilde yer alıyor. Dikeyde de yatayda da bütünlük var." açıklamasında bulundu.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin, "Bir taraftan çağı yakalayacak olan hatta çağın ötesini yakalayacak olan beceri örgüsüyle donanmış nesiller, bir taraftan da kendi milli, manevi değerlerine ve aynı zamanda insani değerlere sahip olan nesiller yetiştirmemiz için böyle bir model planlanmış, programlanmış ve uygulamaya konulmuş oldu." ifadelerini kullanarak,  seminerin düzenlenmesinde emeği geçen Teftiş Kurulu Başkanlığına ve ilgili genel müdürlüklere teşekkürlerini ileterek konuşmalarını tamamladı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Ömer Faruk YELKENCİ' nin konuşmalarının ardından,  Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Sevilay YILDIZ  "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Programları'nın Yapısı ve Temel Felsefesi" ile "Okuryazarlık Becerileri" konularında sunumlarını gerçekleştirerek birinci oturumu sonlandırdı.

Seminerin ikinci oturumunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Umut Erkin TAŞ, Bakanlığımızın güncel ölçme ve değerlendirme politikaları hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin genel bilgilendirme sunumlarının ardından programın birinci günü, soru-cevap bölümüyle sona erdi.  

Seminerin ikinci ve üçüncü günü,  Başkent Öğretmenevi'nde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında programları yenilenen Sınıf Öğretmenliği Alanı;

- İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Dr. Veysel GÖÇER,

- İlkokul Türkçe Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Prof. Dr. Emre ÜNAL ve Sayın İsmail ERDOĞAN,

- İlkokul Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Dr. Öğretim Üyesi Zülfiye Melis DEMİR,

- Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Doç. Dr. Aydın ASLAN,

- İlkokul Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı Tanıtımı Sayın Doç. Dr. Fatma TORUN,

- Farklılaştırılmış Eğitim Becerilerinin Tanıtımı Sayın Doç. Dr. Mahmut ÇİTİL,

- Ölçme ve Değerlendirme Tanıtımı Sayın Doç. Dr. Ezgi MOR,

- Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi Tanıtımı ise Sayın Prof. Dr. Hasan MEYDAN,

tarafından yapıldı.

 

23-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-202423-10-2024

Yayın Tarihi: 23.10.2024