Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Erasmus+ Programı İşbirliği Ortaklıkları kapsamında hazırlanan "Öğretmenlerin Sürekli Mesleki Gelişimi İçin Yapay Zeka Asistanı Destekli Dijital Öz Değerlendirme Modeli (AIDA)" projesi, (2024-1-TR01-KA220-SCH-000256452) Türkiye Ulusal Ajansı ile imzalanan sözleşme ile yürürlüğe konmuştur.
Proje, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini değerlendirebilmeleri ve bireysel gelişimlerini sürdürebilmeleri için yapay zekâ destekli dijital bir öz değerlendirme modeli geliştirmeyi hedeflemektedir. Proje kapsamında, yapay zekâ teknolojisi ile desteklenen bir dijital asistan oluşturularak öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini değerlendirmelerine ve bireysel gelişim hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olunması amaçlanmaktadır. Ayrıca, yapay zekâ teknolojisinin eğitimdeki potansiyelini en iyi şekilde kullanarak öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimini desteklemeyi amaçlayan proje, eğitimde dijital dönüşümü hızlandırmayı hedeflemektedir.
Projenin açılış toplantısı, 13-14 Ocak 2025 tarihlerinde Ankara Başkent Öğretmenevinde proje koordinatörü Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. İki gün süren toplantıya proje ortağı Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi (Almanya), Eğitim Bakanlığı Okul Yönetimi Genel Müdürlüğü (Portekiz), Floransa Üniversitesi (İtalya), Granada Üniversitesi (Online) (İspanya), Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesinden akademisyenler, müfettişler, eğitim yöneticileri, uzmanlar ve öğretmenler katılım göstermiştir. Toplantı, projenin amaçları, hedefleri ve iş paketlerinin detaylı şekilde ele alındığı verimli bir organizasyon olmuştur.
Başkan Yardımcısı Sayın Yaşar KELEŞ'in açılış konuşmasıyla başlayan programın ilk oturumunda AIDA Projesi'nin amacı, genel hedefleri, proje faaliyetleri ve yol haritasına dair bilgi verilmiştir. Ardından tüm ortak kuruluşlar kendi kurumlarını tanıtarak projeye sağlayacakları katkılar üzerinde durmuşlardır.
Toplantının ilk gününde İtalya, İspanya, Türkiye ve Almanya'dan gelen akademisyenler, müfettişler, uzmanlar ve öğretmenler dijital öz değerlendirme modeli ve yapay zekâ destekli öğretmen gelişim asistanının tasarım süreçleri üzerine odaklanmış; öz değerlendirme modeli tasarımı, yazılım geliştirme, pilot uygulama, politika önerileri ve sürdürülebilirlik konuları ele alınmıştır. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi koordinasyonunda proje çıktılarının yaygınlaştırılması ve uzun vadeli etkilerinin artırılmasına yönelik stratejiler belirlenmiştir.
İkinci gün ise proje yönetimi, zaman planlaması, bütçe ve raporlama süreçleri detaylı bir şekilde incelenmiş; planlanan eğitim faaliyetleri(LTTA) ve proje yönetim toplantılarına (TPM) dair detaylar ve hedef gruplara yönelik beklenen sonuçlar tartışılmıştır. Toplantı gelecek aylardaki etkinliklerin planlanması ve katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesiyle sona ermiştir.
Projenin başlangıç toplantısı uluslararası iş birliğini ve karşılıklı bilgi paylaşımını teşvik ederek Erasmus+ projelerinin temel amacına hizmet etmiş, öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimlerini destekleyen yenilikçi çözümler üretme yolundaki ilk adımları atılmıştır.