Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Teftiş Kurulu Başkanı Sayın Metin ÇAKIR eğitim müfettişleri başkanlarına hitaben konuşmalarını gerçekleştirdi. Konuşmasında, Kalite güvence sistemi kapsamında, öz değerlendirme, dışsal değerlendirme ve izleme değerlendirme konularında paylaşımda bulunan Sayın ÇAKIR; eğitimin kalitesinin sürekli iyileştirilmesine imkân veren bir kalite güvence sisteminin kurulduğunu, bu sistemle eğitim göstergelerindeki hedeflerin açık bir şekilde ortaya koyulacağını ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti. Yeni hizmet içi felsefesi ve vizyonundan bahseden Sayın ÇAKIR, başkanlıkça düzenlenen seminerlerde görev verilen bir kısım eğitimcilerin farklı kurumlardan olmasına, bir kısmının ise kendi kurumları içerisinden olmasına önem verdiklerine dikkat çekti. Bunun en güzel örneğinin 03 Kasım 2022 tarihinde eğitim müfettişlerine yönelik çevrimiçi (online) düzenledikleri Kamu İhale Hukuku semineri olduğunu iletti. İllerde yeterli sayıda eğitim müfettişi olmadığını, yeni alınan eğitim müfettişleri yardımcılarının sınav süreçlerinin tamamlandığını ve atamalarının yapıldığını, güvenlik soruşturması sonucu görevlerine başlayacaklarını ifade etti. Göreve yeni başlayacak olan eğitim müfettiş yardımcılarının hibrit eğitim sistemi ile yetiştirileceklerini, hazırlayıcı eğitim, görev başında yetiştirme ve yeterlik eğitiminden geçerek her konuda donanımlı hale geleceklerini belirtti. Bakanlık politikalarının sahada uygulama safhalarının incelenmesinde gayret gösteren ve katkı sağlayan eğitim müfettişlerine teşekkür etti. Son olarak eğitim müfettişleri başkanlarının okul temelli hizmet içi yöntemi kapsamında okul ziyaretlerinde bulunmaları gerektiğini ifade ederek, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen tüm görevlilere teşekkürlerini iletti.
Daha sonra Eğitim ve Koordinasyon Daire Başkanı Mehmet ÖZGÜL, çalıştayda dört farklı çalışma konusu belirlendiğini, çalışma konularına ait temel sorunların eğitim müfettişlerinden gelen talepler doğrultusunda oluşturulduğunu, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin Bakanlığın eğitim politikaları ve mevzuat değişikliklerine uygun olarak tartışılarak çözüm önerileri sunulması gerektiğini ifade etti. Ardından Bakanlık Müfettişi Ferhat ÇELİK tarafından çalıştayın yöntemi, görev ve sorumluluklar, çalışma gruplarının oluşturulması ve komisyon çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Çalıştayın ilk gününde; İdari ve Mali Yönetim, Çağdaş Rehberlik ve Denetim Yaklaşımları ile Öz Değerlendirme, Disiplin Hukuku ve Soruşturma Süreçleri, İzleme, Değerlendirme ve Kalite Güvence Sistemi konu başlıklarında 72 ilden gelen eğitim müfettişleri başkanları 4 grup halinde komisyon çalışmalarını gerçekleştirdi.
Çalıştayın ikinci gününde ise her grup kendilerine ayrılan bir saatlik zaman diliminde çalışma konularına ait temel sorunlar ve çözüm önerileri hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.
Grup sunumlarının ardından yapılan istişareler neticesinde sonuç raporu hazırlanarak değerlendirmelerde bulunuldu. Grup raporları sonucunda tevdin edilerek oluşturulan sonuç raporu daha sonra ilgili birimlerle paylaşılacaktır.
Çalıştayda Bakanlık Başmüfettişi Atike OKUR "Okul Denetim Rehberleri", Başmüfettiş Nurullah SUBAŞI ise "Öz Değerlendirme Süreci" hakkında bilgilendirmede bulundular.
Çalıştay iyi dilek ve temennilerin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.